De Tweede Kamerverkiezingen op 22 november benadrukken het belang van woningmarktbeleid, zoals blijkt uit de (concept) verkiezingsprogramma’s. Betaalbaar wonen, efficiënt gebruik van de bestaande woningvoorraad en het aanbieden van geschikte woonruimte voor ouderen en starters zijn enkele veelvoorkomende standpunten in deze programma’s.
Opvallend is dat niet alleen GL/PvdA en SP, maar ook de VVD pleit voor meer overheidsregulering op de woningmarkt. Daarnaast streven veel partijen naar een nationaal plan of akkoord om de bouw van honderdduizenden nieuwe woningen te stimuleren, waarbij woningcorporaties een cruciale rol spelen in de realisatie van sociale huurwoningen. Hieronder een aantal belangrijke standpunten per partij:
- GroenLinks/PvdA pleit voor meer overheidsregie op de koopwoningenmarkt, met gemeenschappelijk eigendom van grond onder koopwoningen en gemeentelijke bepalingen over woningtoewijzing.
- De VVD streeft naar een Kooprechtwet voor huurders en wil de hypotheekrenteaftrek niet verder versoberen. Ze willen tevens een Bouwakkoord om de bouw van tientallen nieuwe woonwijken te bevorderen.
- Het CDA wil ‘betaalbaar thuis’ promoten door de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen in de komende jaren.
- BBB wil woninginvesteringen aantrekkelijker maken met fiscale versoepelingen en het bevriezen van nieuwbouweisen om de woningbouw te stimuleren.
- De SP roept op tot de oprichting van een ministerie van Wonen om het woningtekort aan te pakken, betaalbare woningen te realiseren en huisjesmelkers en speculanten te bestrijden.
- De Partij voor de Dieren wil woonruimte creëren in agrarische gebieden door het vrijkomen van landbouwgrond bij krimp van de veestapel.
Er zijn echter verschillen tussen de programma’s met betrekking tot onderwerpen als hypotheekrenteaftrek, grenzen voor particuliere investeerders en de toewijzing van woonmogelijkheden voor specifieke doelgroepen.
Bron: Vastgoed Actueel