De Tweede Kamer lijkt op weg om de regels voor particuliere huur verder aan te scherpen. Er lijkt veel steun te zijn voor het wetsvoorstel van PvdA en ChristenUnie om tijdelijke huurcontracten te verbieden, nadat de invoering van tijdelijke huurcontracten in 2016 niet het gewenste effect heeft gehad.
Het wetsvoorstel ‘Lokaal verbod tijdelijke verhuur’ geeft gemeenten de ruimte om straks lokaal tijdelijke verhuur in kwetsbare wijken te verbieden. Daarnaast is er een initiatiefwet om het vaste contract weer de norm te laten zijn, die ondersteund wordt door de coalitiepartij D66, SP, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en hoogstwaarschijnlijk het CDA en de PVV. De PVV wil echter dat er een uitzondering wordt gemaakt voor ouderen die voor hun pensioen een extra woning hebben gekocht en die tijdelijk willen verhuren.
Om huurders beter te beschermen, gaat bovendien op 1 juli hoogstwaarschijnlijk de ‘Wet goed verhuurderschap’ in. Deze wet geeft gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden bij het verhuren van woon- of verblijfsruimten. Gemeenten kunnen een verhuurvergunning verplichten en zijn ook verantwoordelijk voor de handhaving.
Bron: NOS