Op 1 juli wordt het verplicht in Nederland om rookmelders te hebben hangen in je woning. Woningcorporaties hebben te maken met leveringsproblemen. Hierdoor duurt het langer voordat het systeem geïnstalleerd kan worden. Vereniging Eigen Huis wil zich gaan inzetten voor meer bewustwording.

Het is erg druk geweest bij woningcorporaties als het gaat om rookmelders. Door de oorlog in Oekraïne kampen ze met leveringsproblemen. Inmiddels wordt het collectief ingekocht bij een andere partij. Wel geven woningcorporaties aan dat het lastig wordt om alle woningen hiervan te voorzien voor 1 juli.

Uit onderzoek van TNO bleek dat in 2019 er dertien levens per jaar gered kunnen worden wanneer er in iedere woning een rookmelder zou hangen. Het aantal woningbranden is namelijk toegenomen sinds 2020, mogelijk door het thuiswerken, meldt het Verbond van Verzekeraars.

1 juli komt steeds dichterbij waardoor ook veel meer voorlichtingscampagnes te zien zijn. Deze zijn niet gericht op de ‘verplichting’ maar meer op de bewustwording ervan. En ook dat ze op de juiste plek worden opgehangen.

Bron: NU.nl
13 mei 2022

Rate this post